Watts henter viden i Australien

Det handler om, hvorvidt danskerne i fremtiden kan spille en aktiv rolle i den grønne omstilling gennem det såkaldte borger-energi-fællesskaber. Det har de erfaringer med i Australien.

Dato 22.09.2021

For at Danmark skal nå sine mål for grøn energi i 2030, er der brug for mere lokalt engagement rundt om i landet. Derfor har regeringen, med ny lovgivning, gjort det muligt for borgere, virksomheder og institutioner at indgå i borger-energi-fællesskaber, også kaldet BEF. Fællesskaberne skal gøre det nemmere at reducere energiforbruget, og skabe balance med vedvarende energikilder og samtidig tage højde for flaskehalse i det kollektive elnet.

Med lovgivningen håber regeringen på, at fællesskaberne tager initiativer til bl.a. produktion og deling af grøn energi eller opførelse af ladeinfrastruktur til elbiler.

”Energifællesskaberne er et interessant element i den grønne omstilling, men det er også meget nyt, og det vil tage tid at blive kloge på, hvordan energiproduktion og energiforbruget i de nye fællesskaber interagerer med elnettet”, fortæller Per Madsen, CEO for Watts.

Download app’en og hold øje med elpriserne time for time.

Studerende fra Australien
I Australien har borgere allerede i flere år handlet el med hinanden, derfor håber Watts at kunne trække på landets erfaringer til at blive endnu klogere på fremtidens energi-fællesskaber herhjemme.

”Man er kommet meget længere i Australien, hvor energi-fællesskaber udnytter de mange solskinstimer. Derfor har vi indgået et samarbejde med University of Adelaide, så vi allerede nu kan høste relevante erfaringer”, siger Per Madsen og fortsætter:

”Helt konkret består samarbejdet i, at vi har ansat fire ph.d.-studerende fra universitetet, som i de næste fire år skal trække på allerede eksisterende viden og samtidig skabe ny viden inden for fremtidens smarte og fleksible energisystem.”

De fire ph.d.-studerende får ansvaret for hvert sit forskningsområde, mens Watts løbende bidrager med sparring, viden om det danske elsystem og udvikling af selskabets app med samme navn. Den skal i fremtiden kunne bruges af energifællesskaberne til bl.a. at vise forbrug i realtid og gøre det muligt at købe og sælge overskydende energi.

I Watts er der glæde over, at man kan tiltrække dygtige studerende fra den anden side af kloden til at hjælpe med at udvikle løsninger til gavn for den grønne omstilling, og at de studerende senere skal et semester til Danmark:

”Det er fantastisk, at University of Adelaide har takket ja til et samarbejde, og så har det ovenikøbet været nemt at finde ph.d.-studerende, der ønsker at forske i energifællesskaber. Sammen skal vi hjælpe danskerne til at blive aktive spillere i forhold til det intelligente elnet, så de kan spare på elregningen og samtidig bidrage til at nå regeringens klimamål. Vi kalder det at skabe personlig grøn omstilling i fællesskab”, lyder det fra Per Madsen.

Forskningen i Australien
Hvert forskningsprojekt tager udgangspunkt i relevante forskningsområder inden for energifællesskaber. De tre områder er:

Udnyttelse af fleksibilitet: Hvordan kan vi blive bedre til at udnytte vores egen energi? Skal vi sælge overskydende energi til det lokale energifællesskab eller til elmarkedet?

Villighed hos energiforbrugerne: Hvor villige er vi til at stille vores egne energisystemer til rådighed og til at sælge ud af det, vi har i overskud?

Algoritmer til fleksibilitetsmarkedet: Udvikling af algoritmer til appen Watts, som kan hjælpe energiforbrugerne med køb og salg af energi og til den bedst mulige fortjeneste.

Følg os på de sociale medier


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/watts.dk/public_html/wp-content/plugins/mtm-instagram-ish/index.php on line 121