Du kan stadig nå at udnytte statens fradrag i forbindelse med energibesparende forbedringer i din bolig. Håndværkerfradraget ophører dog fra og med 1. april i år, hvilket betyder, at du derefter ikke længere kan gøre brug af ordningen.
Dato 12.01.22
Du kan stadig nå at udnytte statens fradrag i forbindelse med energibesparende forbedringer i din bolig. Håndværkerfradraget ophører dog fra og med 1. april i år, hvilket betyder, at du derefter ikke længere kan gøre brug af ordningen. Fradraget er på i alt 12.900 kroner pr person og tilbuddet gælder for energibesparende boligforbedringer i både helårsboliger såvel som fritidshuse. Det betyder, at du dels kan tage et skridt mod en mere energi- og klimabevidst bolig og samtidig spare lidt på vejen dertil.
Selv den mindste energibesparende forbedring er god
Der findes op til flere forskellige måder, man kan gøre sin bolig eller sit fritidshus mere energieffektivt. Håndværkerfradraget vil i den forbindelse kunne være en økonomisk håndsrækning til en eller flere af disse tiltag. Måske behøver du ikke ligefrem installere en varmepumpe som det første i boligen. Du kan med fordel benytte håndværkerfradraget til forbedringer, som netop optimerer husstandens nuværende opvarmning. På den måde vil du kunne udnytte din aktuelle opvarmning bedre, og derigennem skabe besparelser i privatøkonomien og på klimakontoen.
Vi kigger her på fem væsentlige energiforbedrende løsninger, hvor håndværkerfradraget vil kunne hjælpe til med en grønnere omstilling i privat regi.
Solceller er en vigtig del af den danske grønne omstilling og Danmarks mission om at nå en 70 procents CO2-reduktion i 2030. Stadig flere private husstande installerer solcelleanlæg på taget. 2021 blev faktisk et rekordår for solenergiproduktion i Danmark[i]. 3,6 procent af al dansk energi blev skabt via solceller, og det skyldes især, at private hjem i stigende grad har taget denne energiproduktion til sig. De private solcelleanlæg er faldet i pris igennem de seneste par år, og du kan benytte håndværkerfradraget til professionel installation af dine egne solceller, hvis du ønsker det. Med solcelleenergi skaber du en direkte vej til el fra vedvarende energikilder og supplerer dermed hjemmets samlede energi med en ny grøn løsning.
Bruger du Watts app til elpriser og har solceller, så kan du i øvrigt følge, hvor meget strøm du har leveret til elnettet minus den strøm du har forbrugt.
Du behøver ikke nødvendigvis udskifte hele dine eksisterende varmekilde for at kunne spare klimaet for unødvendigt energiforbrug og øge din energieffektivitet. Utætte vinduer og utætte døre er en kilde til et stort energispild i de danske hjem. Man anslår, at en gennemsnitlig dansk husstand mister op mod en tredjedel af sin varme grundet utætte vinduer og døre, som isolerer utilstrækkeligt[ii]. Udskiftning eller reparation af gamle vinduer kan derfor være en overset, men ganske væsentlig kilde til energibesparelser.
I tråd med utætte vinduer og døre, kan du også vælge at søge om fradrag til isolering eller efterisolering af helårsboligen eller sommerhuset. Du kan få fradrag til stort set alle former for isolering, lige fra isolering af lofter og tage til vægge, ydervægge og gulve. Isoleringen vil kunne have en direkte positiv effekt på både klimaet og din økonomi, da der er store energibesparelser at hente. Udover at begrænse varmeforbruget, vil isolering og efterisolering også skabe et bedre indeklima.
Danmarks grønne omstilling bæres i høj grad af de over 6.000 vind- og havvindmøller overalt i landet. Men du kan faktisk også selv skabe din egen vindenergi i sommerhuset eller helårsboligen. Håndværkerfradraget støtter nemlig installation og reparation af private husstandsvindmøller, der kan supplere med bæredygtig energi til husstanden. I dag er der over 1.300 husstandsvindmøller på danske privatgrunde. De mindste kan levere, hvad der svarer til en fjerdedel af et gennemsnitligt elforbrug, mens de største (op til 25 kWh) kan fuldforsyne husstanden med energi[iii].
Som led i den grønne omstilling spiller udskiftning af gas- og oliefyr en væsentlig rolle i at nå de opstillede klimamål. Varmepumper er i den forbindelse et glimrende alternativ, da de er en klart mere effektiv opvarmningsform sammenlignet med de mere CO2-udledende olie- og gasfyr[iv]. Varmepumpen kan også fungere som en langt mere bæredygtig varmekilde i sommerhuset i stedet for de gamle CO2-osende brændeovne. Har du allerede en varmepumpe i sommerhuset eller helårsboligen og ønsker at fjerne den gamle brændeovn, så dækker håndværkerfradraget faktisk også afmontering og bortskaffelse af den gamle brændeovn[v].
Fra og med januar 2021 sænkede staten elvarmeafgiften, så det blev endnu mere fordelagtigt at vælge elvarme fremfor andre fossile varmekilder. Alle husstande med et elopvarmningsforbrug på over 4.000 kWh vil opleve besparelser. Elvarmeafgiften over 4.000 kWh er således sænket til 0,8 øre pr. kWh. Det vil skabe besparelser på op mod 35% af alle danske husstande med elopvarmning.[vi]
Et skifte til en varmepumpe vil samtidig kunne give dig et øget overblik over dit forbrug. Med Watts app’en vil du kunne få øjeblikkeligt indblik i døgnets strømpriser time for time, således at du vil kunne navigere udenom de dyreste elpriser i løbet af dagen. Du vil også få et unikt indblik i de respektive energikilder, som den aktuelle strøm produceres på. Her får du som bruger selv muligheden for at tilvælge strømzoner, hvor din energi produceres fra flest mulige vedvarende energikilder.
Med implementering af en eller flere af de nævnte energibesparende tiltag, skulle du også meget gerne kunne mærke en øjeblikkelig positiv effekt i dit energiforbrug. Med Watts vil de nye energibesparelser kunne aflæses direkte via vores app.
Læs også om fordelene ved at skifte til et grønt elselskab.
[i] dr.dk/nyheder/vejret/solen-satte-rekord-stroemproduktion-sidste-aar
[ii] bolius.dk/energiforbedring-af-vinduer-16513
[iii] bolius.dk/saadan-er-livet-med-en-vindmoelle-90845
[iv] sparenergi.dk/forbruger/varme/varmepumpe/fakta-om-varmepumper
[v] skat.dk/skat.aspx?oid=2234759
[vi] danskenergi.dk/nyheder/lavere-elvarmeafgift-er-traadt-kraft