Watts skaber løbende incitamenter og tiltag for at øge den grønne omstilling i de danske hjem. Det sker via innovativ teknologi, rådgivning og en digital platform, der hele tiden rykker grænsen for hvordan vi kan optimere, effektivisere og maksimere den danske energi ud fra et mere bæredygtigt perspektiv.
Dato 31.03.22
Watts skaber løbende incitamenter og tiltag for at øge den grønne omstilling i de danske hjem. Det sker via innovativ teknologi, rådgivning og en digital platform, der hele tiden rykker grænsen for hvordan vi kan optimere, effektivisere og maksimere den danske energi ud fra et mere bæredygtigt perspektiv.
Watts er derfor aktivt med til at skubbe på i elektrificeringen af Danmark i bestræbelserne på at udfase så mange fossile brændstofdrevne elementer som muligt. En elektrificering af den skala vil på sigt flytte mange af husstandes tidligere fragmenterede energiforbrug over på én samlet kilde: elregningen.
Indtil for nylig har vi altid været vant til at kunne holde styr på vores energiforbrug, fordi det har været relativt fragmenteret. Benzin eller diesel til bilen, gas eller olie til boligopvarmningen samt strømmen til hjemmet har kørt på tre separate regninger, som har gjort det nemmere at have et overblik over de forskellige forbrug. Det ændrer sig dog nu, og med en fart vi aldrig tidligere har set.
I 2021 fordobledes salget af elbiler i Danmark i forhold til året før. Og 2022 forventes blot at blive endnu et rekordår. Også opvarmningen i de danske hjem bliver i stigende eldrevet. Det tilskudsstøttede incitament til at udskifte de stærkt CO2-udledende gas- og oliefyr ud med eldrevne varmepumper er med til at sætte yderligere skub i det eldrevne Danmark.
Med elektrificeringen af det danske samfund rykker transport, opvarmning og strømforbrug således nu i stigende grad over på samme regning. Og som tingene er nu, vil det faktisk skabe mindre transparens og overblik, eftersom de forskellige energiforbrug endnu ikke kan adskilles fra hinanden på elregningen.
Det bliver med andre ord sværere at se skoven for bare træer rent energimæssigt, men Watts arbejder i den forbindelse på højtryk med at levere en løsning indenfor den nærmeste fremtid.
Se også: Få jeres elpriser time for time i Watts app.
På Watts sidder Jon Liisberg og udarbejder prototyper af modeller, der skal kunne spalte (eller disaggregere) brugernes elforbrug op i mindre størrelser. Alt sammen for på sigt at kunne give Watts’ brugere større indblik i og overblik over deres elregning.
Jon Liisberg er på et større detektivarbejde, for der ligger omfattende behandling og analyse af data bag udarbejdelsen af modellerne. Folk ønsker stadig at kunne følge deres ‘almindelige’ elforbrug, men den data kan efterhånden drukne lidt, når der eksempelvis kobles en elbil på strømforbruget i hjemmet. Det er derfor en større proces at få dissekeret husstandenes forbrug, så man eksempelvis kan regne ud hvor meget elbils-opladningen udgør af det samlede elforbrug. Jon Liisbergs første håndgribelige tests tegner dog lovende i den retning:
Testen er dog baseret på hurtigtopladende elbiler, der kan oplade på tre faser. Her er forbruget mere intenst over kortere perioder og af den grund mere aflæseligt i dataen. Den kan derfor også spaltes tydeligere fra resten af forbruget. Mere sløret bliver billedet, når der skal estimeres forbrug på plug-in hybrid biler.
Watts indhenter dog yderligere datasæt fra rent plug-in hybrid ladeforbrug, som vil skabe endnu mere overblik og indsigt i processen. Det skal på sigt danne grundlag for en endnu mere præcis disaggregering af elforbruget herunder også mere præcise estimater af plug-in hybridbilers forbrug.
Med vores app, kan du følge dit elforbrug.
Det er ikke kun husstandens transport, som kobles på flere og flere danskeres elregning. Med udskiftning af olie og gasfyr til eldrevne varmepumper føjes flere og flere husstandes boligopvarmning nu også på elregningen. Men også her arbejder Watts intenst på at få lagt sidste hånd på modeller, der skal kunne skabe mere transparens.
– Jeg har arbejdet med at dele varmeforbruget op på dagsniveau, så jeg kan lave et estimat på, hvad der hver dag cirka er gået til varmeforbruget i en husstands energiforbrug. Det er selvfølgelig lidt svært at verificere, men vi ser blandt andet på forhold som for eksempel udendørstemperaturens effekt på forbruget og skaber derigennem en mulighed for at splitte dataen op.
Præcist som med elbil-opladningen er der masser af data, der skal analyseres og fortolkes, når varmeforbruget skal disaggregeres. Og der er i den forbindelse stadig nogle ubekendte faktorer, som Jon Liisberg arbejder ihærdigt på at få belyst, før en betamodel er klar. Men den bliver klar, forsikrer han, og indenfor den nærmeste fremtid. Det følger vi naturligvis op på.