Hvad koster en kWh?

kWh står for kilowatt-timer. Det er den måleenhed, der benyttes til at udregne en husstands elforbrug. En kWh svarer til den mængde el, et 1.000 watts el-apparat bruger på 1 time.

Hvad koster 1 kWh?

Det er måske et af de fænomener i din hverdag, du tænker mindst over, men forbruger op til flere timer dagligt. Kilowatt-timer eller kWh. Når tøjet skal vaskes, når mobiltelefonen eller el-bilen skal oplades, eller når den nyeste serie skal streames. Så tælles der kWh i din elmåler.

Men hvad er kWh for en størrelse, hvad koster 1 kWh, hvor meget CO2 udleder en kWh og hvordan kan du selv få et indblik i og forståelse af dit kWh-forbrug?

Hvad er kWh overhovedet?

kWh står for kilowatt-timer. Det er den måleenhed, der benyttes til at udregne en husstands elforbrug.

En kWh svarer til den mængde el, et 1.000 watts el-apparat bruger på 1 time. Kraften eller effekten af elektricitet måles i watt, men selve mængden af den benyttede el udregnes i kilowatt-timer. Ligesom med vægtangivelser, der kan variere i gram, kilogram og ton, kan elektricitets effekt også variere i større angivelser.

Udover kW, findes derfor også MW (Megawatt, som svarer til 1.000 kW), GW (Gigawatt, som svarer til 1 million kW) og TW (Terrawatt, som svarer til 1 million MW).

Hvor langt rækker en kWh?

En kWh svarer til 3,6 megajoule og er stort set den mængde energi en vaskemaskine med energimærke A+++ bruger på en almindelig tøjvask.

For samme kWh kan man brygge 5 kander kaffe på en traditionel kaffemaskine.

Hvad koster en kWh?

Hos Watts ligger gennemsnitsprisen på 1 kWh normalt på cirka 2,35 kroner. Der kan dog i perioder forekomme ekstraordinære omstændigheder, som sender prisen på en kWh i vejret eller får den til at dykke.

Det kan være i perioder med ugunstige vejrforhold, som eksempelvis i sommeren 2021 hvor de danske elpriser blev påvirket negativt af manglen på især vind og regn herhjemme og i resten af Europa. Når dette sker, vil det påvirke samtlige el-udbydere på det danske marked.

Hvor meget strøm bruger jeg om året?

Forbruget af kWh pr. husstand varierer naturligvis alt efter hvor mange elektroniske enheder, der benyttes dagligt og hvor længe. Dog anslår man, at en enkelt person i gennemsnit bruger 1.600 kWh om året, mens en almindelig dansk familie med to voksne og to børn bruger cirka 4.400 kWh pr. år.

Du kan eventuelt benytte Watts energiassistent til at sammenligne dig med andre Watts brugere, der lever under samme bolig- og familie-vilkår som dig selv.

Læs mere

Kan jeg selv tjekke kWh-forbruget i hjemmet?

Ja, det er muligt at få et specifikt indblik i kWh-forbruget i din husstand. Watts energiassistent taler med din elmåler og giver dig dermed en unik mulighed for at kunne aflæse kWh-forbruget på daglig basis.

Watts giver dig også en direkte medbestemmelse på elregningen, da du får indblik i døgnets strømzoner, hvor du kan se, hvornår strømmen er billigst. Eftersom Watts afregner elforbruget for den enkelte time, kan man selv aktivt tilvælge billigere strømzoner. Eventuelt ved at indstille vaskemaskinen til at foretage en forskudt start på præcist det tidspunkt på dagen, hvor strømmen er billigst.

Læs mere

plant træer

Hvor meget CO2 udleder 1 kWh?

Det varierer afhængigt af energikilden på det pågældende tidspunkt. I perioder skabes strømmen i Danmark på 100% vedvarende energi. I vindstille eller tørre perioder uden mulighed for vindmølle- og vandkraft udleder en kWh sit højeste CO2-niveau.

I 2020 udledte en kWh i gennemsnit 117 gram CO2. Det er den laveste CO2-emission pr. kWh, der nogensinde er målt i Danmark. (kilde: energinet.dk)

Kan man selv tilvælge kWh med lavt CO2-aftryk?

Watts energiassistent sørger ikke blot for at gøre dit el-forbrug transparent, du får tillige et løbende overblik over de tidspunkter på døgnet, hvor strømmen i Danmark produceres på mest vindmølleenergi og andre vedvarende energikilder.

Dermed har du et redskab lige ved hånden, hvor du aktivt kan tilvælge en grønnere linje for dit liv og din hverdag.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/watts.dk/public_html/wp-content/plugins/mtm-instagram-ish/index.php on line 121