Jeppe er Watts’ ukronede konge over privat julebelysning. Til daglig går selv ikke den mindste detalje hans næse forbi, når der eksempelvis testes i Watts’ brugerflader.
Dato 03.12.21
Det er snart over 200 år siden, at Peter Faber skrev den berømte julesang, hvor han opfordrede alle til at holde fingrene fra hans gamle juletraditioner.
Meget kan moderne mennesker være uenige om i dag, men intet samler os mere end netop det 200 år gamle udsagn. For snart prydes villavejene, gårdspladserne, byerne og provinsens boligbyggerier overalt i landet for gud ved hvilken gang med julekæder, juletræer og lysende julepynt.
Ligesom det sker i huset i Holbæk hos Jeppe, en af hovedmændene bag Watts.
Jeppe er Watts’ ukronede konge over privat julebelysning. Til daglig går selv ikke den mindste detalje hans næse forbi, når der eksempelvis testes i Watts’ brugerflader. Men når julelysene tændes op i privaten i sidste uge af november, så er det altid med klassisk trommehvirvel fra familien og helt uden generalprøve.
Det kunne lyde som taget direkte ud af Fars Fede Juleferie, hvor Jeppe, som en anden Clark Griswold, har gennemsømmet huset i Holbæk med et sandt inferno af lyskæder. Men så alligevel ikke. Jeppe er indbegrebet af en Griswold’sk juleråhygge, men med en snert af Watts. En ‘Clark Griswatts’ om man vil.
‘Lygten tændes klokken fire alt’ lyder Fabers sang, men nogen går dog all in og lader julelysene brænde 24 timer i døgnet. Den går dog trods alt ikke hos Jeppe. Han benytter såkaldte smartplugs til at holde sine 10 lyskæder kørende på huset, hvilket nye smartstyrede LED-kæder med timere dog også kan klare.
Jeppe har bevidst indstillet lysene til udelukkende at være tændte, når det er mørkt og de kan ”ses”. Han tænder derfor første gang op fra 06.30 til 08.00 om morgenen og igen fra 16.30. Derudover er de slukkede efter 22.00 og resten af natten. Det skaber en effektiv julebelysning på 7 timer i bestemt udvalgte tidszoner, hvor man netop får det optimale ud af det.
En julelyskæde med op til flere timer-muligheder i løbet af en dag, vil dermed kunne skære unødvendig spildt energi fra julebelysningen. Og din elregning.
Selvom langt de fleste nye lyskæder i dag er LED, så findes der stadig traditionelle pærer og kæder på markedet. At skifte til LED er ikke blot elbesparende, det er også klimavenligt, da LED-lyskæderne har en levetid på mellem 30.000 og 70.000 timer. Der er med andre flere års juleglæde i de nye LED-kæder.
Hungrer man alligevel efter de gamle glødepærers bløde juleskær, så kan man faktisk kigge efter de såkaldte filamentpærer, som er den seneste teknologi indenfor LED-belysning. Her mødes LED-teknologiens mange fordele med vintage-designet fra de gamle glødepærer.
Ikke helt til påske, men faktisk et godt stykke ind i januar for Jeppes julelys’ vedkommende. Han lader nemlig julepynten stå til efter nytår. I den forbindelse kan man, som Jeppe, blandt andet tage højde for døgnets tiltagen. For allerede få dage før Juleaften begynder dagene så småt at blive længere. Lader du julelysene hænge til langt ind i januar, så vil det give mening at justere timeren derefter.
Hvor meget vi end ønsker det, så kan de færreste undgå en forhøjet elregning i juleperioden. Og selvom man gør alt for at indtænke en masse energieffektivitet og besparelse, så er og bliver julen en dyr, men kærkommen højtid. Alt tyder på, at vi går ind i en juleperiode med fortsat høje elpriser, som kan gøre julen ekstra dyr i år. I den forbindelse kan man altid benytte Watts app og holde øje med de ekstra høje timepriser. Skulle der være udsigt til en længere periode med røde zoner, så kan man netop give julelysene en lille pause.
Den bedste strøm er naturligvis den vi ikke bruger, men hvem vil slukke julelysene? Ingen, og heller ikke Jeppe, for som han siger: ‘Vi skaber jo også energi til at leve livet’. Og det gør vi i julen, men med omtanke naturligvis.
Læs også om fordelene ved at skifte til et elselskab, der leverer grøn strøm.