Watts er ikke blot sat i verden for at skabe innovative løsninger til et mere transparent og prisbevidst elforbrug i de danske hjem. Det er i lige så høj grad søsat for at udvide de danske elforbrugerenes bevidsthed om klimaet.
Dato 12.10.21
Watts er ikke blot sat i verden for at skabe innovative løsninger til et mere transparent og prisbevidst elforbrug i de danske hjem. Det er i lige så høj grad søsat for at udvide de danske elforbrugeres bevidsthed om klimaet. Og for at kunne facilitere med gode råd og grønne tiltag, der kan medvirke til at sænke CO2-udledningen fra vores respektive strømforbrug. Ikke kun i form af en maksimal betoning af el fra vedvarende energikilder, men i lige så grad i form af besparelser på selvsamme el.
Det er ikke uden grund, at Watts er født under parolen ‘Den grønneste strøm er den strøm, du ikke bruger’ for i sidste ende gavner det alle parter, når der spares på strømmen. Din pengepung, men fremfor alt også klimaet.
Her følger 5 gode råd, du kan bruge til husholdningen i din hverdag for at få sænket dit elforbrug, skåret en del af din elregning og i sidste ende få reduceret CO2-udledningen fra dit strømforbrug.
Prisen for en tøjvask varierer naturligvis alt efter hvilket energimærke din pågældende vaskemaskine har. Men derudover kan du sænke både vand- og elforbruget yderligere ved at maksimere din vask. Udsæt efter bedste evne din kommende tøjvask, indtil du har vasketøj nok til kunne fylde hele tromlen op med tøj. På den måde undgår du for meget unødvendig ekstra vask. En kvart sparet tøjvask pr. gang gør en stor forskel i den samlede årlige mængde af vaske. Og det kan ses og mærkes på både klimaet og elregningen i det lange løb.
Læs også: Hvad koster en kWh
Mens du er i gang med den store vask, så overvej i samme åndedrag, om den pågældende vask kan nøjes med en lavere temperatur, end den plejer. En vask er ikke bare en kogevask og en almindelig vask. Det kræver ikke alverdens tid at grave et spadestik dybere ned i de forskellige tøjvaske for at differentiere vasketemperaturen yderligere.
Almindeligt tøj som t-shirts, bukser, trøjer og jakker kan sagtens nøjes med 20 grader fremfor 40, og lettere beskidte håndklæder, sengelinned og undertøj klarer sig også fint med en vasketemperatur på 40 fremfor 60. Undersøgelser har vist, at der kan spares op mod 100 kWh[i] årligt ved at differentiere temperaturen, så den passer til den pågældende tøjvask.
Prøv også vores app til jeres elforbrug.
De fleste husstande med vaskemaskine har også en tørretumbler. Det er i den forbindelse nærmest blevet en blind vane, at kaste det nyvaskede tøj direkte over i tørretumbleren med det samme. Og det sker uden at overveje, om tøjet nu ikke kunne blive lige så effektivt tørret ved at hænge i det fri.
Stort set alle har enten en have, altan eller baggård, hvor der er fri luftcirkulation, og hvor et billigt tørrestativ vil kunne klare opgaven lige så fint – og helt gratis! Hele sommeren er en oplagt udendørs natur-tørretumbler, og det samme gør sig gældende på lune forårsdage og tidlige efterårsdage. Er der god udluftning et sted i hjemmet, eller har du ligefrem adgang til en kælder eller tørrerum, vil du kunne tørre tøjet naturligt året rundt.
Ifølge den seneste statistik[ii], anslår man, at en familie på 4 foretager 160 tørretumblinger på et år. Alt efter tørretumblerens energimærkning svarer det til et årligt forbrug på mellem 156 kWh og 546 kWh. Omregnet i kroner løber det op i en pris mellem 2 kr og 7 kr pr. tørretumbling. Der er dermed en klar besparelse at hente på CO2 og elregningen her.
Det er ikke kun af pladsmangel og ren æstetisk, at man bør afrime sin fryser regelmæssigt. Det skaber nemlig besparelser på elregningen og gode gerninger for miljøet. En overiset fryser skal netop bruge meget mere energi på at holde den ekstra ophobede is frossen. Så snart du afrimer den, er der ikke blot ekstra opbevaringsplads, der er tillige pondus på privatbudgettet og klimakontoen.
Du kan selv afprøve de forskellige råds virkninger ved at aflæse dem direkte i Watts Energiassistent. Her får du ikke blot et klart indblik i dit forbrug, du kan også aflæse hvornår på dagen, der er mest strøm fra vedvarende energikilder. Er husholdningen ligefrem båret af en eller flere smart teknologiske produkter, vil du her kunne koble de forskellige produkter sammen i en intelligent smart styring via appen.
Læs mere om funktionerne i Watts
[i] sparenergi.dk/forbruger/el/vask-og-rengoering/vaskemaskiner
[ii] bolius.dk/hvad-koster-det-at-bruge-en-toerretumbler-16134