Hvad består strøm egentlig af, hvor kommer den fra, og er det rigtigt, at den kan være grøn? Det og meget mere giver vi dig svar på nedenfor.
Det er ikke altid lige nemt at finde ud af, hvad der er op og ned på det danske elmarked, og derfor holder mange strømkunder godt fast i deres elleverandør. Ja, faktisk så mange at kun 8 pct. af os skifter elleverandør fra tid til anden, viser en undersøgelse fra Dansk Energi.
Nogle få har altså taget elmarkedet til sig, mens endnu flere lader vente på sig, fordi de ikke kender til muligheden for at skifte elselskab, eller fordi det kan være svært at gennemskue, hvilke produkter der er på markedet.
Herhjemme kan alle skifte elselskab, og det endda ganske gratis, hvis altså ikke man er bundet af en seks måneders bindingsperiode. Det kræver bare, at man bruger lidt tid på at undersøge markedet, sit eget elforbrug og hvilket elprodukt man har behov for – skal det fx være billigt, komme den grøn omstilling til gode eller noget helt tredje?
Og hvordan finder man så lige ud af det? Lad os først guide dig igennem din elregning – den er nemlig vigtig at ha’ styr på, inden du beslutter dig for, om du skal skifte elselskab.
Når du tænder for lyset derhjemme, har andre end dit elselskab haft indflydelse på den strøm, der bliver sendt ud til din stikkontakt. Derfor vil du også på din elregning kunne læse, at du betaler et bestemt beløb for, at din strøm transporteres gennem elnettet og de anlæg, der sikrer den.
Beløbet går til dit netselskab, som er det selskab, der ejer de kabler, som transporterer el fra dit elselskab og til din stikkontakt, og så går det til Energinet, der ejer og udvikler el- og gasnettet i Danmark. Energinet har såkaldte ”tariffer” for el, som er en fastsat pris, der dækker omkostninger til drift, afskrivninger, finansiering og administration.
Er du i tvivl om, hvilket netselskab der ejer ledningerne i dit lokalområde, kan du indtaste din adresse på Dansk Energis vejledning for nettislutning.
Uanset hvor du får din strøm fra, betaler du altså penge til dit netselskab og Energinet. Hvad du imidlertid selv kan vælge, er hvem der skal sælge dig strøm, og hvad din strøm skal bestå af.
Se også: Hvad koster en kWh?
Inden du udelukker et elselskab baseret på prisen for strøm, kan det være en fordel at kigge nærmere på din husstands behov – er prisen fx en afgørende faktor, skal dit elselskab have omtanke for miljøet, og betyder det noget for dig, om dit elselskab kan kontaktes på telefon eller digitalt?
Der kan være stor forskel på, hvad elselskaberne kan tilbyde dig og dit forbrug, så det er værd at overveje, hvad der er vigtigst for dig, når du skal have strøm til elkedlen.
Er det vigtigt for dig, at dit elselskab tager ansvar for den grønne omstilling, kan du fx kigge efter, om dit elselskab baserer din strøm på vedvarende energi.
Mange selskaber bruger betegnelsen ”grøn strøm”, som betyder, at din strøm er baseret på vedvarende energi som fx danske vindmøller og solcelleanlæg. Der er imidlertid ingen selskaber i Danmark, der kan garantere, at du får leveret 100 pct. grøn strøm i dine stikkontakter, da al strøm bliver blandet sammen i elnettet.
Så når elselskaberne tilbyder grøn strøm, så er den rå strøm altså ikke altid grøn – til gengæld kan mange elselskaber dokumentere, at de har købt grønne certifikater, der garanterer, at der produceres strøm fra vedvarende energikilder svarende til dit elforbrug.
Nogle elselskaber tilbyder andre eller flere grønne tiltag end ”grøn strøm”. Fx kan du hos flere digitale selskaber få hjælp til at spare på strømmen ved benytte selskabets app, som kan følge dit forbrug helt ned på timebasis. Det gør det nemmere at flytte forbruget, til når strømmen er grønnest, billigst eller måske endda begge dele.
Nogle tilbyder også andre grønne tiltag udover den grønne strøm. Hos Watts er det bl.a. vores målsætning at gøre vores kunders strømforbrug 100 pct. CO2-neutralt ved at plante træer rundt om i landet. Det betyder, at vi hvert år vil plante et antal træer, som over en 50-årig periode absorberer den mængde CO2, der udledes ved produktionen af strøm til vores kunder.
Ved at læse mere på elselskabernes egne hjemmesider kan du få et indblik i, hvad de tilbyder, og om deres produkter lever op til dine behov. Det er dog vigtigt at huske på, at strømprisen ofte afspejler det produkt, du køber, så er det vigtigt for dig, at din strøm er baseret på vedvarende energi, eller at dit elselskab gør andre grønne tiltag, så vil det også afspejle sig i prisen på det produkt, du køber.
Når du skal i gang med at undersøge de forskellige elselskaber på markedet, deres priser og el-produkter, er det vigtigt, at du altid holder det bedste tilbud mod din nuværende aftale og pris – og skal dit elselskab gøre en grøn forskel, er det også værd at tage med i dine overvejelser.
Så er der kun tilbage at ønske dig god fornøjelse med jagten på det selskab, der imødekommer dig og dine behov.
Stil krav og vælg en grøn elleverandør – vælg Watts i dag.